tiistai 15. lokakuuta 2013

Mustanmeren risteily 2: Georgia, Batumi

Hei,

Toinen kohteemme onkin melko mielenkiintoinen. Pääsemme Aasian puolelle Georgian Batumiin. Georgia on vuoristoinen maa, joka on myös hallinnollisesti mielenkiintoinen, sillä kyseinen Batumin alue, jolle menemme, on autonominen tasavalta. Myös kohteen valuutta lari on erikoinen, sillä sitä ei saa maan ulkopuolelta. Pääosa georgilaisista on ortodokseja. Ortodoksisuus on nostanut voimakkaasti päätään pitkään jatkuneen kommunismin jälkeen. Batumissa haisee bitumi. No sitäkin kyllä, sillä Batumi on yksi Mustanmeren tärkeimmistä öljykaupungeista. Öljytankkereita siintää horisontissa. Batumi on öljykaupunki, mutta tällä hetkellä Batumin matkailu kasvaa kovasti ja sitä kehitetään kovaa vauhtia moderniksi turistikaupungiksi. Eräs merkittävä historian henkilö eli Stalin on asunut Batumissa.

Batumi oli yllätys. Tämä ei olekaan jäänyt neuvostoaikaiseksi, kommunistiseksi kaupungiksi vaan täällä rakennetaan. Todellakin rakennetaan, sillä joka paikassa on jokin projekti meneillään. Erityisen paljon on tulossa hotelleja, joten tämä selvästi nostaa päätään matkailukohteena. Sellaiseksi tämä kyllä sopiikin: sopiva subtrooppinen ilmasto ja Mustameren rannat.

Kiviset rannat ovat siistejä ja aurinkotuoleja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä. Rantabulevardi on tehty kauniiksi ja siellä on ihana kävellä tai sitten jos haluaa aktiviteetteja niin niitäkin kyllä löytyy. Ravintoloita, shoppailumahdollisuuksia, kuntoilulaitteita rannassa, ja lasten leikkipaikkoja - kaikille jotakin. Myös taiteen, modernin taiteen, ystävät on huomioitu, sillä erilaisia mielenkiintoisia patsaita tulee vastaan aika ajoin.

Ensimmäinen vilkaisu Batumiin on hyvin moderni. Kaupungin siluetti muodostuu maailmanpyörästä, Aakkostornista, jossa on korkeiden teräsrakenteiden varassa pallonmuotoinen ravintola. Samalta alueelta löytyy myös SAS-hotelliketjun mahtava uusi hotelli sekä toinen korkea ja arkkitehtorisesti mielenkiintoinen rakennelma. Rantabulevardin vieressä levittäytyy iso puisto, joko on todella kaunis ja hyvin hoidettu.
Tämä kaikki luxus ja modernius kuitenkin kätkee taakseen Batumin toisen puolen. Georgiassa ja niinikään myös Batumissa on paljon köyhyyttä; likaisia lapsia, kerjäläisiä ja ränsistyneitä kortteileita. Meitä vastaan tuli pieni, sanoisin noin 5-vuotias poika, joka ensin "puski" miestäni, oli ilmeisesti rahaa vailla. Kun mieheni ei reagoinut mitenkään, poika tarrautui mieheni jalkaan kiinni. Lapsi olisi roikkunut siinä varmasti pitkän matkaa ellei mieheni olisi tyystin irrottanut pojan käsi jalastaan ja sanonut tiukasti, että lopeta. Tämän jälkeen poika hellitti ja sylki maahan. Tämä on hyvin kurjaa sen takia, että lasten vanhemmat organisoivat tätä toimintaa. Tältä osin Batumi ei ainakaan saa mukavan turistipaikan mainetta, vaikka se muuten sellainen olisikin. Itse en ole kokenut ennemmin noin suoraa ja julkeaa lähestymistapaa. Todella surullista. Jokaista kerjäläistä tai pyytäjää ei vaan pysty auttaa, vaikka haluaisikin. Se on valitettava tosiasia. Ja toisaalta tuossakaan tilanteessa ei kannata lähteä "ruokkimaan" kyseistä toimintaa.

Suurin osa georgialaisista on ortodokseja, joten ortodoksinen kirkkokin tuli jälleen nähtyä. Täällä on kuitenkin myös muslimeja, joten katukuvassa on myös moskeija. Kävelimme pitkin katuja. Varsinaiset ostoskadut eivät olleet sellaisia, mitä monissa muissa kaupungeissa on. Täällä on yhä edelleen pieniä putiikkeja, joista jokainen on erikoistunut omaan alaansa. Minimarketit ovat todella minejä. Yhdessä sellaisessa kävimme ostoksilla, kunhan saimme kolmannella yrittämällä vaihdettua rahaa. Ostimme georgialaista punaviiniä kauniissa savipullossa ja minä ostin tietenkin karkkeja. Valmiita karkkipusseja ei näkynyt, mutta irtokarkkien tapaan ostettavia karkkeja kyllä löytyi. Ja olivat muuten hyviä! Mielenkiintoista kaupassa oli myös se, että wc-paperia myytiin rullakaupalla. Näin ollen neuvostoaikaisuus näkyy täällä vielä jossain määrin.
Kaupunkikierroksen jälkeen kävimme laivalla syömässä. Siellä on vaan niin paljon yksinkertaisempaa syödä, kun kaikki gluteenittomat ja laktoosittomat on merkitty.  Syönnin päälle teimme vielä pienen kävelykierroksen kaupungilla. Jos me kuvaamme paikallisia niin kyllä hekin olivat hyvin kiinnostuneita Kristina Katarinasta ja kuvasivat sitä.

Kyllä minä ihan pidin Batumista. Mielenkiintoinen kohde ja tämän perusteella voisin lähteä kiertämään Georgiaa hieman laajemminkin. Illalla meillä oli vielä 60-luvun teemaillallinen. Teemaillallisella tutustuimme mielenkiintoisiin kanssamatkaajiin. Yksi heistä oli mies, joka oli viime talvena 8,5 viikkoa risteilyllä yhteen menoon. Aika mahtavaa! Illan päätteeksi voitin vielä 60-luvun teemapukeutumisestani parit drinkkiliput. Ei pöllömpää!

Tässä vielä pari kuvaa, jotka kertovat mielestäni jotain hyvin olennaista Batumista.
Ja sitten olisi luvassa meripäivä ennen kuin saavumme Ukrainan, Krimin niemimaalle, Jaltalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti