lauantai 31. elokuuta 2013

Gluteeniton ruskea kastike

Hei,

Mieheni toiveena oli, että tekisin ihan tavallista ruskeaa kastiketta. En ole vaan koskaan tehnyt ruskeaa kastiketta gluteenittomana, joten hieman jännitti. Onnistuin kuitenkin!

Gluteeniton ruskea kastike

25 g voita
5 rkl maissijauhoja
7 dl vettä

Ruskista maissijauhot voissa. Kun seos on tasaisen ruskea, lisää vesi vähitellen. Sekoita koko ajan niin, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Lisää suolaa. Lisää loppu vesi ja anna kiehahtaa.

Kastikkeeseen voi  lisätä, mitä itse haluaa. Minä paiston naudan jauhelihaa ja lisäsin sen valmiiseen kastikkeeseen. Myös lihapullat tai nakit sopivat tähän.

Tätä ruokaa syötiin kersana viikottain - monta kertaa. Perushyvää ruokaa!

Muistan, kuinka mummani aina meille tullessaan teki ruskeaa kastiketta. Voi että se oli hyvää. Perunoita, kastiketta ja päälle mumman pilkkomaa kurkkua ja tomaattia. Mikään ei ole sen parempaa.

1 kommentti:

  1. Oli hankaluuksia. Poltin kaksi kertaa pohjaan, ensimmäisen kerran tosin käytin maissitärkkelystä. Toisella kertaa maissijauho paakkuuntui vähäiseen voihin ja muuttui tahnaksi. Pakko tunnustaa että varsinaista kokemusta tavallisenkaan ruskean kastikkeen tekemisessä ei ole kertynyt. Kolmas kerta kuitenkin onnistui seuraavanlaisella reseptillä. Ongelma saattoi olla myös keskikoisessa kattilassa minkä pohjalla kastikkeen tein. Pienemmässä olisi varmaan onnistunut paremmin.

    35g voita
    4 rkl maissijauhoja
    2.5-3 dl vettä

    Tästä siis valmistui hyvälaatuinen suurustunut ruskea kastike. Vaiheet:

    1. Sulata voi pienellä (keskitaso) lämmöllä
    2. Pidä lämpö pienellä ja lisää jauhot ripotellen vispilällä vispaten
    3. Kun kaikki jauhot ovat sekoittuneet anna kastikkeen lämmetä ja tummua kunnes se on ehkä jotain maitosuklaan väristä.
    4. Lisää vettä vispaten ja varo ettei kastike pala pohjaan lisättäessä. Itsellä meinasi joten lisäsin vettä nopeammin.
    5. Vispaa kastiketta ja anna sen suurustua.
    6. Lisää suola ja tarjoile.

    VastaaPoista