perjantai 24. elokuuta 2012

Kruunuhäät eli polskahäät

Hei,

Olin tuossa Kauhajoen Kainastolla kruunuhäissä 18.8.

Kruunuhäillä tarkoitetaan perinteisiä eteläpohjalaisia häitä, joissa puvuilla, tanssilla, musiikilla, sahdilla ja ruoalla on hyvin suuri merkitys.

Kruunuhäät-nimitys tulee kruunusta, jota morsian käyttää häissä. Kruunu on kauniisti koristeltu. Koristelussa on käytetty perinteisesti mm. peilejä. Kuvassa oleva kruunu on erityisen koristeellinen, suupohjalainen kruunumalli. Kruunua saavat käyttää vain neitsytmorsiamet.

Morsian pukeutui usein tummaan (musta tai tummansininen) hääpukuun. Tämä johtunee siitä, että useimmiten tumma puku oli naisen paras puku, juhlapuku.

Kruunuhäihin saapui aina koko kylä ja vanhaan aikaan tietenkin hevoskyydillä.

Hääpaikka on koristeltu mm. peileillä, koivuilla sekä kuvan mukaisilla kattokoristeilla.

Saavuttaessa hääpaikalle vieraille juotettiin sahtia. Eteläpohjalaiset eivät ole kieltolaistakaan piitanneet ja ovat näin ollen valmistaneet hääsahtia myös kieltolain aikana. Toisinaan tämä johti sakkoihin.

Vihkimisseremonian aikana nuoret tytöt pitävät hääparin päiden päällä katosta.

Häissä oli perinteisesti tarjolla lihakeittoa ja sen lisäksi tarjottiin myös kotijuustoa. Sahtia oli tietenkin ruokajuomana.

Häihin kuului paljon ohjelmaa ja yhteistanssia! Yksi ohjelmanumero oli Flikkaanrinki.
Flikkaan rinki on rinki jossa naimattomat naiset jättävät hyvästi morsiammelle. Myöhemmin ohjelmassa on akkaanrinki, jossa sitten taas vastaavasti kylän akat ottavat uuden emännän omaan "porukkaansa". (pahoittelen huonoa kuvanlaatua)

Poikaan rinki - rinki, jossa pojat jättävät hyvästit sulhaselle. Myöhemmin ohjelmassa miesten rinki, jossa kylän miehet ottavat sulhasen oman "porukkaansa".

Morsiamen kruunun poistaminen on yksi ohjelmanumero. Kruunun poistamisen jälkeen morsiamelle laitetaan huivi harteille (naimisissa olevan naisen merkki)

Yhtenä yhteisöllisenä tanssina polskahäissä tanssittiin nyrkkipolska, joka saa nimensä siitä, että tanssin aikana heristetään nyrkkiä tanssiparille.

Mielestäni eteläpohjalaisessa hääperinteessä on paljon mielenkiintoisia piirteitä, joita voisi siirtää myös nykypäivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti