keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Päiväkirjamerkintöjä Karibian-risteilyltä 5

24.1., Trinidad, Port-of-Spain, Karibian karnevaalien kehto
Eilinen päivä meni mukavasti merellä. Osallistuimme joukkuetietokilpailuun ja joukkueemme voitti pistein 16/20. Wohoo! Taas jouduttiin juoda kuoharia. Illalla meillä oli ne 60-luvun bileet! Oli hauska ilta, väki oli pukeutunut jonkin verran ja meillä oli hippiasut. :)
Meitä jälleen kuvattiin :D Tähän julkkiksena oloon alkaa tottua ;) No, on hauskaa tuottaa hyvää mieltä! Parhaan asun palkinnon sai eräs rouva, jolla oli autenttiset 60-luvun juhlavaatteet...

Trinidad&Tobaco on 1,3 miljoonan asukkaan maa ja Trinidad on eteläisin Karibianmeren saarista, selkeällä säällä voi jopa nähdä Etelä-Amerikan mantereelle. Täällä on suurin intialaisväestö, entisten maatyöläisten jälkeläisiä. Tämä on nyt sitten ensimmäinen maa, jossa kehotettiin olemaan erityisen varovainen. Sen teemme.

Trinidad on maa, joka elää öljytaloudesta, lannoitteista ja kemikaaleista. Täältä löytyy myös asfalttijärvi, josta saavat sitten bitumia asfaltin tekoa varten. Trinidad on joskus ollut osa Etelä-Amerikkaa ja siitä johtuen eläimistö ja kasvisto ovat hieman erilaisia kuin muissa Karibianmeren maissa. Tänään lähdemmekin sademetsään seikkailemaan!

Täällä oli jälleen vastaanottokomitea meitä vastassa. Karnevaalihengessä tietenkin. Oli tanssia, musiikkia, puujaloillakävelijöitä ja limboa. Se on ihan käsittämätöntä, kuinka he limboavat riman alta, joka on asetettu noin 30cm korkeudelle! Huimaa!

Aamupäivän vietimme satama-alueella (matkaväsymystä?) ja ihailimme tuota esitystä, sillä mieheni oli varannut ajan hierojalle emmekä sen takia viitsineet edestakaisin kulkea. Kaupunki näytti kuitenkin erittäin modernilta ja isolta citylta. Sellainen pilvenpiirtäjäkaupunkin oikein. Näkemiimme verrattuna suurimman oloinen.

Iltapäivällä lähdimme sitten retekelle sademetsään, luonnonsuojelualueelle. Sinne oli 1,5h bussimatka. Puolet matkasta oli hyvää tietä ja puolet sitten sellaista töyssyisempää maastoa. Sademetsän siimeksessä oli sitten tämä hieno ASA WRIGHTin luonnonsuojelualue ja vierailijakeskus, jossa on myös hotelli. Luonto oli vehreänä ympärillämme.

Teimme sademetsässä pienen kierroksen. Ilma oli todella trooppinen, vaikkakaan ei niin kuuma kuin alempana kaupungilla. Näimme ihania pikkulintuja! Minä en ole lintuasiantuntija, mutta linnut olivat niin värikkäitä! Värejä oli kirkkaanvihreästä ja keltaisesta siniseen ja turkoosiin.
Kerrassaan viehättäviä otuksia. Näimme myös kultajäniksen, joka oli kyllä ihan rotan näköinen!
Lisäksi näimme kauniita kukkia, monia hedelmäpuita ja mausteita, joita nuuskuttelimme. Esim. laakerinlehti, sitruunaruoho ja oregano...
Näimme myös kahvipensaan ja saimme kuulla, että kahvi, jota paikanpäällä tarjotaan, on tehty omista kahvipavuista. Täytyihän sitä kahvia sitten maistaa! Hyvää oli. Hieman laihaksi keitettyä tosin.
Paikka oli kaikenkaikkiaan kaunis ja rauhallinen - kokemisen arvoinen :)
Kuvittelen, että sinne olisi hieno vetäytyä vaikkapa kirjailijana, siellä työtään saisi tehdä luonnonhelmassa, kaikessa rauhassa.

Reissussa mukana oli myös lintubongari-mies, jolta mieheni kysyi, että mikähän lintu meidän lintulaudalla kävi ennen reissua. Hän epäili linnun olevan valkopäätiainen. Hän sanoi, että sen on melko harvinainen. Lintubongareita markille odotellessa siis...

25.1., Tobaco, Scarborough, viimeinen uusi satama :(
Tobacossa, viimeinen uusi satama, tässä alkaa vähän jo ilmenemään matkaväsymystä, vaikka toisaalta myös tiettyä haikeutta on ilmassa. Matkaväsymyksen huomaa myös siitä, ettei päiväkirjan sivut ole täyttyneet yhtä tiuhaan kuin aluksi. Joitakin merkintöjä kuitenkin.

Tänään oli kaikkein kuumin päivä koko aikana. Oikein sellainen polttavan kuuma, niin että hiki nokkui. Scarboroughin kaupunki on tosi pieni, mutta sitäkin vilkkaampi! Autoja ja ihmisiä oli oikein ruuhkaan asti. Sen ihmeempiä "nähtävyyksiä" Tobaco ei tarjonnut, mutta sellainen ihan miellyttävä pikkukaupungin tunnelma jäi päälle. Sanotaanko näin, että Grenada ihmisillä eli samantyylinen paikka, mutta enemmän vilskettä. Täällä myös jätehuolto toimii eri tavalla kuin esimerkiksi Dominikaanisissa.


Tobaco on sellainen paikka, jonne trinidadilaiset tulevat lomalle, mm. karnevaalien jälkeen, kun tarvitsevat lomaa ;D Hauskaa sinänsä! Karnevaaliaika on parhaimmillaan käsillä ja ne huipentuvat helmikuun 21. päivä. Karnevaaleja valmistellaan aina koko vuosi eli kun edelliset loppuvat niin seuraavien valmistelu aloitetaan. Pientä taukoa tämän rankan juhlinnan jälkeen kuitenkin kaivataan ja trinidadilaiset tulevat sitten Tobacon rannoille lepäämään :) Nämä Karibian saaret ovat sellaisia juhlien tyyssija, tärkeämpää on juhlia kuin tehdä töitä, vaikka tuohan karnevaalit myös työtä ja työpaikkoja monille :) Karnevaalien jälkeen ihmisillä iskeekin sitten masennus ja esim. itsemurhatilastot ovat korkeimmillaan karnevaalien jälkeen...

Karnevaalithan ovat alunperin ranskalaisten siirtomaaisäntien katolinen juhla. Orjat keksivät oman vastaavan juhlansa. Orjat eivät saaneet puhua keskenään, joten heidän täytyi kehittää sellaisia tapoja kommunikoinnille, jotka olivat sallittuja. Yksi tapa oli laulaminen ja musisoiminen. Nämä musiikin muodot ja tavat, kuten Steelband-musiikki ovat saaneet alkunsa tuona aikana. Nykyään karnevaalit ovat orjien vapauden juhla eivätkä katolinen juhla, kuten 1850-luvulla. Karnevaalit ovat iso bisnes!

26.1., Barbados, Bridgetown, viimeinen päivä

No niin, se päivä koitti, valitettavasti, viimeinen päivä :( Nyyh! Kyllä mä olisin tänne voinut jäädä, no problem.

Tänään vierailemme vielä Harrisonin tippukiviluolassa. Hieno paikka, jossa tutustuimme Karibian saarten ja Barbadoksen syntyyn sekä sitten tuohon tippukiviluolaan. Mielenkiintoinen kierros! Tippukiviluolassa sai kuvata, mutta heikon valon takia kuvat ovat hieman huonolaatuisia. Tässä kuitenkin tietoa siitä, miten kivet muodostuvat.
Täältä ostin vielä viimeiset tuliaiset, kaulakorun ja rannekorun :) Vielä käymään laivalla ja sieltä sitten kohti kotia, 10 tuntia lentokoneessa ja 5h autossa...

Lähtisin tälle samalle kierrokselle koska tahansa uudemman kerran. Kohteet olivat kaikki erilaisia ja hienoja. Kiitän myös KristinaCruisesia matkanjärjestäjänä sekä erityisesti heidän ihanaa, ystävällistä ja palvelualtista henkilökuntaansa. Hieno reissu.

Seuraavaksi kiinnostaisi joko Länsi-Afrikan kierros tai Länsi-Karibian kierros. Ei muuta kuin säästämään!!!

Matkustaminen kannattaa aina! <3

8 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta päiväkirjasta! Olimme Atlantinylitysristeilyllä ja huomaan nyt, että saaret ovat monipuolisia - tietenkin ovat. Rehevimmiksi (vihreysmielessä)koimme Martiniquen, jolla olimme kokopäivän kierroksella, ja Tobagon, jolla ajelimme taksilla mm. Argylen vesiputouksille (kävelymatkaakin oli hiukan, mutta putouksen 'pooli' virkisti). Vesiaktiviteetteja riitti rauskujen kanssa uimisesta lasipohjakajakkeihin ja -veneisiin. Upein nähtävyys oli mielestäni Nelson's Dockyard Antiqualla, vavahduttavimpia Grenadan hurrikaaninruntelemat kirkot - ja Mount Pelee'n purkausjäljet Martiniquella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Itse olemme niin maakrapuja, jotta erilaiset vesiaktiviteetit jätimme suosiolla pois, mutta onhan tuolla niin paljon nähtävää! Upeita paikkoja! Uutta reissua varten säästämään ;)

   Poista
 2. Kiitos Jenni, oli todella mukava lukea matkablogiasi nyt, kun oman porukan lähtö on edessä ylihuomenna! Tässä pääsi jo aivan fiiliksiin, polttelee jo! Toivottavasti flunssasi on ohi, iloista arjen jatkoa täällä kinosten keskellä! t. Päivi K

  VastaaPoista
 3. Ole hyvä vaan, teillä onkin reissu jo hyvässä vauhdissa! Nauttikaa! :)

  VastaaPoista
 4. Minua kiinnostaa tietää paljonko laiva keinuu karibialla? Laiva on paljon pienempi kuin amerikkalaisilla. Olemme herkkiä tulemaan merisairaaksi.

  Hannu

  VastaaPoista
 5. Hei Hannu, anteeksi, kun nyt vasta huomasin kommenttisi! Laiva keinuttaa jonkin verran, mutta minun mielestäni ei kuitenkaan niin paljon, että siitä kovin herkästi tulisi merisairaaksi. Mutta tuohan on hyvin yksilöllinen asia... Hetki meni kävelemään opetellessa :D Mitään suuria aallokkoja tuolla ei ainakaan meidän reissullamme ollut!

  VastaaPoista
 6. Moi Jenni!
  Suunnittelemme ensi talvena Karibian kierrosta, jossa paljon samoja kohteita kuin sinulla. Kun joka retkelle emme aio osallistua vaan haluaisimme kävellen (/taksilla?) satamasta nähdä paikallista kaupunkielämää, mitkä olisivat tässä mielessä parhaiten omaehtoiseen tutustumiseen soveltuvia ja mitä retkiä erityisesti suosittelet teemalla "kokemukset, elämykset, once in my life"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barbados > satamasta keskustaan noin kilometri. Siellä on mukava katsella ympärilleen ihan itsekseen...

   Grenada > laiva tulee ihan keskustaan, suosittelen mausteretkeä, sillä se on muuten aika pieni paikka ja retken jälkeen siellä ehtii tutustua myös itsekseen paikalliseen elämään :)

   Martinique > keskustaan pari kilometriä, siellä emme osallistuneet retkille, joten en osaa niistä sanoa. Jos olette siellä sunnuntaina niin suosittelen retkeä, sillä kaupunki on hiljainen ja paikat kiinni sunnuntaisin.

   Antigua > Laiva tuli ihan keskustan tuntumaan. Olimme rantaretkellä ja se oli ihana. Sielläkin ehtii myös omatoimiseen käveleskelyyn retken jälkeen. Mukava paikka, jossa on katseltavaa..

   Dominikaaninen tasavalta > Laiva ihan lähellä vanhaa kaupunkia. Ehkä kannattaa ottaa jokin retki. Siellä voi toki omaehtoisestikin kävellä ja tutustua kaupunkiin, jossa on paljon nähtävää.

   Aruba > Laiva tulee keskustan tuntumaan. Koko reissun selkein "turistipaikka". Kuljimme kaupungilla itseksemme ja törmäsimme mm. liskoihin, joita siellä oli laumoittain!!!

   Curacao > Laiva tulee lähelle keskustaa. Kaunis kaupunki, sunnuntai hankala päivä, kun paikat eivät olleet auki. Retki oli hieman tekemällä tehty.

   Trinidad > Suosittelen Åsa Wrightin luonnonsuojelualuetta, kaunis paikka ja ihania lintuja!

   Tobaco > Omatoimisesti tutustuminen antaa hyvän kuvan kaupungista.

   Kaiken kaikkiaan laivalta on aina kävelymatka kohteeseen, max 2km, joten suosittelen kävellen menemistä. Retkistä on se hyöty, että näkee maata aina vähän laajemmin ja yleensä niitten jälkeen tai ennen ehtii tutustua paikkaan myös omatoimisesti :) Itse en lähtisi kaupunkikierroksille, sillä nähtävyydet kyllä näkee muutenkin ja niistä saa tietoa aina edellisenä iltana laivalla olevissa kohdeinfoissa :)

   Ihanaa reissua, jos päätätte lähteä!

   Poista